Cesty civilizací a kultur – konec civilizace berme vážně

Datum konání: 21. 5. 2014
Přenáška proběhne od 18.00 hod v sále č. 16 v K-centru, Senovážné nám. 23, Praha 1.

Téma nám přiblíží pan profesor, který v současnosti vede největší českou vědeckou expedici pracující v zahraničí na lokalitě Abúsír nedaleko Káhiry. Zároveň je vedoucím českých archeologických projektů v egyptské Západní poušti a v Súdánu.

Když před téměř deseti lety začínala tištěná verze National Geographic v českém jazyce, ne náhodou byl první článek z pera místní redakce právě o práci českých egyptologů. Pravidelně připravuje pro české čtenáře NG reportáže o nejnovějších výzkumech a objevech české egyptologie.

Mezi hlavní oblasti jeho vědeckého zájmu patří archeologie a historie 3. a 2. tisíciletí před Kristem. Intenzivně se zabývá vztahem člověka a krajiny ve starověku, vývojem a kolapsem komplexních společností, koordinuje interdisciplinární výzkumy Českého egyptologického ústavu a zabývá se též archeologickým a kulturně-historickým pozadím Starého Zákona. Od roku 2009 začal s výzkumy i v Súdánu.

Pan profesor se bude snažit nám přiblížit toto zajímavé téma, nad kterým diskutujeme i mezi sebou.
Sám dále uvádí, že studium kolapsů ukazuje, že vývojové trajektorie všech společností, jejich vzestupy a pády, mají svou jistou podstatu, která je v zásadě pořád stejná. "Posledních několik tisíc let je člověk víceméně stejný. Teď panuje například velká senzace kolem objevení řeckých papyrů pocházejících z roku 300 před Kristem. Ty dokazují, že autor byl geniální matematik. Lidé ale byli velmi chytří. Byli mnohem rozumnější než my, obávám se. To jakým způsobem zacházeli se svou zemí, prostředím a náboženstvím pro nás může být do jisté míry inspirativní i dnes, ačkoliv my si samozřejmě myslíme, že jsme to nejlepší, co tato planeta má čest nosit. Ale můžu vás ujistit, že to tak není.

"Typické je, že když se státy začínají dostávat do krize, klesá úroveň vzdělanosti. Britští vědci nedávno zjistili, že se stále zlepšují naše rétorické schopnosti. Když se podíváte na úpadek Říma, tak přesně rétorika byla oborem, který rozkvetl v třetím až čtvrtém století, tedy v době úpadku tohoto impéria. Lidově řečeno roste naše schopnost všechno okomentovat místo toho, abychom s tím něco udělali."



**********************************************

Vice zde:

http://www.martinus.cz/eknihy/autor/Miroslav-Barta/?gclid=COjOp6zFx70CFYWWtAodhn0AfA

http://www.impuls.cz/clanky/2012/04/miroslav-barta-pocitam-i-s-tim-ze-budeme-zase-orat-s-konmi/

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10150778447-historie-cs/212452801400031/video/

http://www.kosmas.cz/knihy/166482/kolaps-a-regenerace-cesty-civilizaci-a-kultur/

http://www.iliteratura.cz/Clanek/31121/barta-miroslav-kovar-martin-kolaps-a-regenerace-cesty-civilizaci-a-kultur

http://www.hrnews.cz/lidske-zdroje/studie-a-trendy-id-148711/predznamenava-syndrom-phk-konec-nasi-civilizace-id-1767353


Začátek akce: 21.5 2014
Konec akce: 21.5 2014
IMG-jpg-citat.jpg -  Stáhnout
European Commission International Federation of Translators Asociace konferenčních tlumočníků v ČR Komora soudních tlumočníků ČR Česká komora tlumočníků znakového jazyka Obec překladatelů Svaz českých knihkupců a nakladatelů Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze Filozofická fakulta UMB v Banskej Bystrici Svět knihy Opus arabicum Slovenská spoločnosť prekladateľov odbornej literatúry Pražský Literární Dům iLiteratura STAR Group Paraple Centrum

O JTP

JTP je nezávislá, dobrovolná, profesní organizace profesionálních tlumočníků a překladatelů otevřená všem, kteří chtějí podpořit její činnost. JTP byla založena v roce 1990, aby hájila profesní, pracovně právní a sociální zájmy svých řádných členů, napomáhala jim k dalšímu vzdělávání, propagovala je na trhu práce a informovala je o pracovních příležitostech. JTP dbá na povznesení společenské prestiže profese i kvality překladu a tlumočení. JTP je členem Mezinárodní federace překladatelů FIT.


Více

Kontakt

Senovážné náměstí 23,
Praha 1, 110 00

Tel.: 224 142 312
Tel.: 224 142 517
E-mail: JTP@JTPunion.org


NÁVŠTĚVNÍ DOBA:
středa 11.00 - 15.00 hod.
 

Napište nám

Jen vám chceme připomenout, že náš web používá cookies. Pokud si jejich nastavení nezměníte, bereme to jako souhlas s jejich užíváním. Přenastavit je samozřejmě můžete kdykoliv (další informace).